2016 03 17 filtry 5T 002„W przypadku alarmu nie zadajecie żadnych pytań i biegniecie za mną, ponieważ to ja jestem jedyną osobą, która wie, co w takiej sytuacji należy zrobić.” Takimi kojącymi słowami powitała nas pani przewodnik, która wprowadziła nas w miejsce niedostępne większości mieszkańców Warszawy, mimo że doskonale im znane i położone w samym centrum miasta. 2016 03 17 filtry 5T 010 Trudno się dziwić, Filtry Warszawskie to od 130 lat strategiczny obiekt na mapie stolicy. To właśnie stąd płynie prawie każda kropla wody, która trafia do kranów lewobrzeżnej Warszawy.

 

Mieliśmy szczęście nie tylko dowiedzieć się, ale także zobaczyć na własne oczy, w jaki sposób przebiega proces uzdatniania wody, która pompowana jest spod dna Wisły. Dowiedzieliśmy się jak działa aktywny węgiel. Spróbowaliśmy jak smakuje warszawska kranówka. Poznaliśmy także kilka faktów z historii Filtrów oraz życia postaci, które przyczyniły się do ich powstania.

 

Proces, który sprawia, że woda dostarczana przez królową polskich rzek nadaje się do picia bezpośrednio z kranu i smakiem nie ustępuje 2016 03 17 filtry 5T 012 butelkowanym wodom mineralnym, jest dosyć długi i złożony. Dzięki gościnności naszej przewodniczki, obejrzeliśmy prawie wszystkie jego etapy, w tym ten najbardziej spektakularny, czyli tzw. filtry powolne, stanowiące idealną scenerię dla bajki o Złotej Kaczce. Odwiedziliśmy także zabytkowy pawilon z lat 30. XX w., w którym zachował się oryginalny wystrój oraz duża część urządzeń, stanowiących obecnie stylową obudowę dla nowoczesnej aparatury.

 

Po tej wycieczce woda naprawdę smakuje inaczej.

Michał Gwardyś