Festiwal Edukacyjny "Smak" organizowany przez Bank Żywności

14 października z okazji Dnia Edukacji Narodowej uczniowie klas 4-6 wzięli udział w warsztatach FESTIWAL EDUKACYJNY SMAK dotyczących zdrowego żywienia organizoweanych przez Bank Żywnosci SOS Warszawa i Muzeum Etnograficzne w Warszawie.

 

Podczas kilkugodzinnych zajęć obejrzeliśmy filmy promujące działalność Banku Żywności, w podziale na grupy, uczniowie brali udział w zajeciach na temat savoir vivre'u przy stole, tardycji żywieniowych w Chinach i Japonii, roblili naleśniki pod okiem profesjonalnych kucharzy, słuchali prelekcji na temat znaczenia wody.

 


Podczas warsztatów 4m miała zajęcia na temat zwyczajów związanych z gościnnością i zasadami obowiązującymi przy stole w kulturze dalekiego wschodu i w Europie. Dzieci poznały kilka legend z Chin i Japonii, dowiedziały się jak i dlaczego ludzie jedzą tam pałeczkami, jakie zachowanie jest niegrzeczne a jakie wskazane przy wspólnym posiłku np. można siorbać i ciumkać :)
Później miały krótki instruktarz związany z zasadami obowiązującymi podczas posiłku w naszych, europejskich domach np. jak rozłożyć talerze i sztućce, jak usadzić gości ...

 

p. Marta z klasą 4M


Po filmach poszliśmy na warsztat kulinarny z Janem Kuroniem. Szef kuchni smażył naleśniki i rozmawiał z dziećmi nt. sposobów przechowywania żywności, terminów mrożenia, pomysłów na potrawy z produktów zalegających w lodówce. Potem kilkoro dzieci zwijało naleśniki pod okiem kucharza.

 

p. Jola z klasą 5T


 

 

Bardzo dziękujemy wszystkim rodzinom, które podzieliły się jedzeniem z potrzebującymi. Zebraliśmy kilkadziesiąt kilogramów żywności.